torstai 16. toukokuuta 2013

Ihana Zara ja kuvottavat sanavalinnat

Toinen romaanin päähenkilö, parikymppinen Zara-tyttö, saa fokusoijan roolin aiempaa useammin romaanin kolmannessa osassa. Zaran tyyli havainnoida ympäristöä, ihmisiä ja tilanteita on täysin erilainen kuin Aliide Truun. Nuoren ja tarkkaavaisen tytön näkökulma tuo piristävää kontrastia Aliiden raatokärpästen munille tuoksahtavaan ajatuksenjouksuun.

Zarankaan elämä ei ole ollut kukkasilla tanssimista, vaan Venäjältä Viroon kulkeutunut tyttö on ajautunut pomolleen orjuutetun prostituoidun asemaan. Murhattuaan pomonsa Zara pakenee huoran elämäänsä paljain jaloin Viron yössä ja kuin ihmeen kaupalla selviää isotätinsä takapihalle. Järkyttävistä tapahtumista huolimatta lukijan on helppo nauttia Zaran tarinasta, sillä toivo elää valokuvassa, jota hän kantaa rintaliivinsä salataskussa.

Voimakasta lukukokemusta korostaa Zaran ajattelun ohjailema yksityiskohtainen kuvailu. Zara kiinnittää huomionsa asiakkaidensa riippuviin kaljamahoihin, alistajiensa tatuoitujen sormien naputukseen ja kadulla parveileviin "aborttien ja viattomuuden" tuoksuisiin nuoriin tyttöihin. Sanavalinnat ovat eläviä ja ne herättävät vahvoja, useimmiten vastenmielisiä, tunteita lukijassa.

Vahvoja tunteita minussa herättää myös Zaran uskomaton selviytyjäasenne. Zara on menettänyt kaikki ihmisoikeutensa – hän ei omista enää vartaloaan eikä oikeutta hallita elämäänsä – eikä hän silti valita. Zara suhtautuu onnettomaan kohtaloonsa vain välietappina ja jaksaa katsoa tulevaisuuteen.

Eläytymisesitys kerrontatapana paljastaa kuitenkin, että ajoittain Zaran itsevarmuus on koetuksella. Zara joutuu vähän väliä vakuuttelemaan itselleen pystyvänsä pakenemaan, ja toimiessaan hänen on jatkuvasti toisteltava yksinkertaisia ohjeita itselleen. Toisaalta yksinkertaisten käytännönasioiden toistelu toimii myös kilpenä, jolla Zara suojaa itseään järkyttävältä todellisuudelta.

Zaran riipaiseva kohtalo ja sisukas elämänasenne tekevätkin kerronnasta piristävän ristiriitaista, kun ällöttävän yksityiskohtainen kuvailu yhdistyy toiveikkaaseen tunnelmaan. Mikä ihana tyttö kyynisen Aliiden rinnalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti